Yritysverotus on aina muutoksessa – verokirjojeni uusia painoksia tulossa 2024 ja 2025

Veroprofessorin työnkuvaan kuuluu tieteellisten artikkelien ja akateemisten monografioiden kirjoittaminen. Näiden lisäksi julkaisen myös käytännönläheisiä perusteoksia ja oppikirjoja. Nämä kirjat on suunnattu:

  • yrityksille ja niiden omistajille
  • kirjanpitäjille
  • verokonsulteille
  • opiskelijoille ja
  • kaikille käytännön verokysymyksistä kiinnostuneille.

Kirjojani on myyty vuosien varrella tuhansia eri painoksina. Ne kuluvat käytännön tekijöiden käsissä ja toimivat yrittäjien tukena verotuskysymyksissä. Tässä linkki kirjailijasivulleni Alma Talentilla. (Linkki Alma Talent → shop.almatalent.fi → Kirjailijat → Kukkonen, Matti)

Kirjat päivittyvät

Vuoden 2024 aikana päivityksessä on peräti kolme Alma Talentin julkaisemaa käytännön veroteosta:

Elinkeinoverolaki käytännössä (uusi 5. painos tulossa syyskuussa 2024)

Pk-yrityksen verosuunnittelu (uusi 3. painos tulossa lokakuussa 2024)

Pk-konsernin verosuunnittelu (uusi 2. painos tulossa tammikuu 2025)

Olen kirjoittanut nämä käytännön verokirjat yhdessä tilinpäätös- ja veroasiantuntija, KTL, KLT Risto Waldenin (Bilanssi Oy) kanssa. Työnjako kirjoissa heijastaa meidän kirjoittajien ydinalueita. Käymme toki aina yhdessä läpi kokonaisuuden ja päivitystarpeet sekä uudet ideat.

Käy tilaamassa uusimmat painokset!

Tässä linkki kirjojen ennakkotilauksiin Alma Talentin verkkokaupassa. (Linkki Alma Talent shop.almatalent.fi → Juridiikka → Verotus)

Uudistusten syyt – miksi uusi kirja kannattaa tilata

Käytännön veroteoksia pitää uudistaa ja ajantasaistaa säännönmukaisesti. Vanha sanonta ”mikään ei ole niin muuttuvaista kuin verotus” on varsin totta. Toki tietyt Suomen yritys- ja pääomaverotuksen keskeiset kohdat ovat valtaosin pysyneet melkein muuttumattomina pitkään.

Yksityiskohdat ja tulkinnat (oikeuskäytäntö) elävät ajassa. Myös Verohallinnon virallisohjeiden rooli ja yksityiskohtaisuus (Linkki Vero.fi → Yritykset ja yhteisöt) on myös korostunut entisestään. Ohjeita päivitetään varsin tiheästi.

Uusien painosten muutokset

Uudet painokset kirjoistamme Pk-yrityksen verosuunnittelu ja Pk-konsernin verosuunnittelu tulevat poikkeamaan laajoilta osin edellisistä versioista vuosilta 2014 ja 2016. Teosten punaisena lankana kulkevat yrityscaset on kokonaan uudistettu.

Sisällöllisesti merkittävintä on että uusissa painoksissa on huomioitu vuoden 2020 yhteisöverotuksen tulolähdeuudistus. Tämä uudistus koskee varsinkin pienosakeyhtiöitä ja pienosuuskuntia. Nykyisinhän elinkeinoverolakia sovelletaan pääsääntönä yrityksen muodon perusteella myös esimerkiksi sijoitusyhtiöihin ja hallinnointiyhtiöihin sekä kiinteistöyhtiöihin siitä riippumatta harjoittavatko nämä yritykset oikeastaan varsinaista elinkeinotoimintaa.

Uusin versio Elinkeinoverolaki käytännössä -perusteoksestamme tulee sekin olemaan monin paikoin täydennetty ja laajennettu versio edellisestä vuoden 2020 painoksesta. Uusin painos on ajantasaistettu kokonaisesitys elinkeinoverolaista ja sen reaalisesta tulkinnasta yrityksen toiminnan elinkaaren aikana.

Uusimmassa 2024 painoksessa paneudutaan enemmän esimerkiksi tulolähdeuudistuksen vaikutuksiin erityisesti veroriskien tai verosuunnittelun uusien mahdollisuuksien näkökulmasta. Myös mm. verovapaiden käyttöomaisuusosakkeiden sekä yritysjärjestelyjen verotulkinta on osin muuttunut viime vuosina, ja tämä on otettu huomioon uusimmassa 2024 painoksessa.

Kirjassa otetaan huomioon verolakien muutokset sekä  oleellinen oikeuskäytäntö vuoden 2024 keväälle asti sekä myös verohallinnon ohjeet, jotka vaikuttavat yrityksen kirjanpitoon ja elinkeinoverotukseen.

Teos toimii sekä käytännön ohjenuorana yrityksille elinkeinotoiminnassa että havainnollisena oppikirjana.

Blogin kuvituskuva: valokuvaaja Meeri Utti. Lupa kuvan julkaisuun saatu Alma Talentilta.